четвер, 21 вересня 2017 р.

Нові відкриття!

В цьому навчальному році в ДНЗ "ЗВПУ" відкрилася нова будівельна професія "Муляр". І я хочу про неї трішки розповісти.
Професія муляра – одна з основних будівельних професій.
Муляр зводить фундаменти і стіни будівель з природного та штучного каменю, робить внутрішні перегородки, мурує опори, колони, труби, готує розчини і суміші, здійснює монтаж збірних елементів.
За кресленнями та технологічними картами муляр здійснює саму кладку, передбачаючи отвори для комунікацій, пази для електричної мережі та відповідних пристроїв, вентиляційні шахти, люки та отвори тощо.
Кваліфікований муляр одночасно слідкує за рівністю цегляних рядів, розташуванням і товщиною швів, вертикальністю кутів і стін.
Хороший муляр практично знає властивості та можливості десятків будівельних матеріалів і видів кладки.
Стати вправним муляром не просто. Ця професія вимагає багатьох знань і навичок, неабиякої фізичної сили та загартованості. Саме тому цією професією переважно займаються чоловіки.
Муляр повинен знати, з яких матеріалів і як зробити гідроізоляційний захист. Як монтажник, муляр повинен володіти прийомами монтажу та кріплення залізобетонних балок, плит перекриття, балконних плит та інших збірних елементів і деталей.
Кваліфікований муляр має розвинений просторовий естетичний смак, стійкі моральні якості, порядність. Від них залежить краса збудованих ним споруд, їх міцність і довговічність.
Незважаючи на довгий історичний розвиток професії, вона все ж залишається в основному професією ручної праці та використовується переважно на свіжому повітрі і влітку, і взимку. Тому, по – перше, з метою удосконалення мулярської праці перед фахівцями відкривається широке поле для раціоналізаторської та винахідницької діяльності, по – друге, робота муляра вимагає міцного здоров’я, витривалості, надійності вестибулярного та опорно – рухового апаратів. 
Медичні протипоказання до оволодіння професією: періодичні втрати свідомості, хвороби опорно – рухового та вестибулярного апаратів, поганий зір, астенія тощо.
Муляр повинен бути пунктуальним, ретельним, акуратним і відповідальним. Гострий зір і окомір – головні помічники та контролери якості його роботи. Здатність до оперативної спостережливості, розподілу та переносу уваги, координації рухів рук, розвинена зорово – рухова пам’ять і практичне мислення є професійно – важливими якостями, необхідними для успішного оволодіння професією муляра.

Немає коментарів:

Дописати коментар